in Strategi

Nytt år, ny taktik

Reading Time: 11 minutes

Har tidigare köpt aktier helt på känsla och enligt rekar, eller bolag som jag tycker mycket om (av helt andra anledningar än att bolaget kan vara bra rent investeringsmässigt). Detta har gått förvånansvärt bra. Men 2017 har inte gått jättebra rent psykologiskt. Aktierna har gått upp, men jag sålde 80% av dom för att köpa cryptos som i sin tur gick med hundratals procent. Nu är jag stort investerad i cryptos men vill också börja med aktier igen för att på sikt ha ett mer moget och stabilt sparande.

När jag tittade i portföljerna igen visste jag inte vad jag skulle göra. Min utdelningsportfölj hade 2 aktier kvar, där ena aktien inte ens har utdelning. Min gamingportfölj låg förhållandevis intakt, och that’s it. Eftersom jag suttit mycket med cryptos de senaste månaderna har jag sett upp- och nedgångar i USD på ett annat sätt eftersom det påverkar mig enormt vid köp/sälj i cryptomarknaden. Såg dollarn gå från 8,50 till 7,97 och vända upp igen till 8,5 ett par gånger. När jag därför såg att dollarn låg på 7,91 köpte jag en större posse i USDSEK LONG x15 vilket har gett mig en fin avkastning på ca 30%. Har däremot inte sålt den ännu, och planerar att göra det inom den närmsta veckan eller så. Men dollarn är fortfarande i 8,17 och jag tror den säkert kan kräma upp några steg till om jag har tur. Så vi avvaktar lite.

På aktiefronten har det sett horribelt ut. De aktier jag hade kvar visste jag inte vad jag skulle göra med. En del aktier jag ägde innan jag sålde visste jag inte heller vad jag skulle göra med. Det har varit fina uppgångar rent generellt, men avsaknad av plan för när en aktie ska realiseras i vinst, eller rent av en ursprungsplan gör att jag aldrig vet om jag ska öka eller sälja i aktier. Så nu var det dags att göra annorlunda.

Igår gick jag igenom ca 30 bolag, väldigt ytligt, genom att läsa på om deras utdelningar, branscher, analyser, och blogginlägg från hörn och kanter. Mitt fokus har blivit att bygga en portfölj för utdelningar som aldrig (ska försöka i alla fall) ska säljas, och en tillväxtportfölj med aktier på lite kortare sikt, en sådär 3 år+, där vi hoppas på vinst i totalavkastning. Denna portföljen kommer jag vara lite mer vilda västern med.

Utdelningsportföljen

Siktar på bolag som har minst 3% i direktavkastning. Strategin kommer få bygga sig uppåt med tiden, men nu ville jag helt hitta bolag som har haft bra rapporter, bra utdelning, och som kanske inte är lika häftiga på tillväxtsidan – även om tillväxt självklart är tillåten. Flera av bolagen är jag dessvärre inte jätteinsatt i, men köper dem och behåller dom en rapportperiod för att sedan djupdyka inför Q2 och utvärdera. Det är för omotiverande för mig personligen att börja med en bunt företag, djupdyka och sen välja, än vad det är att djupdyka i aktier jag äger…konstigt, men så fungerar hjärnan. Aktierna som hamnade i utdelningsportföljen:

Beijer Alma A

Köpte detta bolaget enbart pga att det har en bra utdelning, tappat lite sen sin ATH, och är verksam inom industri. Mycket mer än så är det inte.

Bilia A

Köper för att få exponering mot handelssektorn för bilar. Bilia verkar vara ett stabilt bolag som dessutom har en bra utdelning på över 5%. En vän jobbar som ekonom där och har mycket insyn i hur bolaget fungerar. Han själv tror på tillväxt de kommande åren, även om konjunkturen skulle vända neråt. Vi kör på hans rek och behåller.

Castellum

Bolaget sysslar med fastigheter inom större områden i Sverige. Ger en bra exponering mot fastighetsmarknaden, samtidigt som utdelning på 4% är riktigt bra.

Investor B

Köper investor pga substansrabatten som är väldigt hög, mycket högre än snittet de senaste 3 åren. Samtidigt ökar bolaget utdelningen och landar kring 3.3% vilket är fullt godkänt. Köper kring 370, med mål att behålla på väldigt lång sikt. De största innehaven ligger i SEB, Atlas Copco, ABB, och onoterade Mölnlycke Healthcare. Kan inte säga att jag har någon större koll på dessa bolagen förutom MHC. Sambon jobbar inom vården och mycket av den utrustning de använder är just från MHC, samtidigt har jag själv arbetat med dem och vet att de gör satsningar för digitalisering – både internt och ut mot kund.

Investor blir således ett köp pga substansrabatten, den höjda utdelningen, samt lite spridning på olika marknader i form av deras interna innehav.

Nobina

Är verksamma inom kollektivtrafik i form av buss. Har själv åkt deras bussar som kändes väldigt exklusiva – långt mycket bättre än tåg i alla fall. Samtidigt har företaget levererat bra rapporter, aktien har tappat från ATH, och utdelningen är hög. Vi kör på det, och tackar för en utdelning på 5,57%.

Sampo Oyj A

Företaget är verksamma inom finanssektorn i form av försäkringar och har levererat senaste tiden. Man har även en utdelning på 5,62%. Vi provköper.

SEB A

Har förvisso redan exponering via Investor här, men vill även plocka en del av utdelningen. Det är en typisk storbank men som har lite mer exponering i utlandet än vad, exempelvis, Swedbank har. Utdelningen är nästan 6%.

Skanska B

Tittade på EFN Börslunch där Simon Blecher var väldigt haussig till aktien, samtidigt som bolaget delar ut 5,17%. Tar helt i rygg på denna Simon då det lät övertygande och bra. Vi köper på sikt och behåller en fin direktavkastning även om bolaget skulle vandra neråt. Den är just nu ca -30% sen ATH för ett år sedan.

Swedbank

Hög exponering på svenska marknaden vilket kan vara en risk vid bostadskris, men har väldigt bra utdelning. Köper för utdelningen och behåller bolaget på lång sikt.

Tillväxtportföljen

Här letar vi efter intressanta bolag som har en bra tillväxtfas där bra totalavkastning är målet. Vi tittar inte alls på utdelning, även om det är fint ifall de har en så ser vi hellre att de återinvesterar och växer. Här vill jag bredda mig lite mer och titta på olika marknader, olika branscher, och gärna i olika länder. Men vi tar in bolag som de kommer.

Catena media

Har ägt detta bolag ett par månader och har alltid varit intresserad av deras strategi. De verkar veta helt vad de håller på med, köper andra bolag like crazy och lyckats kapitalisera på det. Läste en grym analys av bolaget: http://www.tradingportalen.com/value-investor-v-06-catena-media-stops-om/

Finns inget att tillägga. Jag tror också på CTM och köper bolaget för behåll på sikt.

Evolution Gaming Group

EVO går väldigt bra, men aktien tog en del stryk på rapporten eftersom man har mycket nedskrivningar och vinstätande pga expansion. Företaget verkar väldigt kaxigt och självsäkra och man expanderar kraftigt i bl a USA.

Bolaget säger att även nästa kvartal kommer vara låga resultat, men det är pga expansion och inte dålig försäljning eller tappade kunder. Man ökar i allt och vinsten använder man för expansion inför framtiden. Samtidigt har man dubblat vinsten och utdelningen, vilket vi gillar.

Balder

Köper då rapporter sett bra ut och balder fortsätter att växa med förvärv. Bolaget delar inte ut någon vinst utan siktar på totalavkastning i form av värdeökning. Vi köper och behåller på lång sikt. Ville främst ha exponering mot bostäder och detta såg ut som ett bra tillväxt-case.

Fortnox

Tillväxtbolag med fokus på fakturering inom den digitala sektorn. Baserar mitt intag på denna analys: http://xn--vstkustinvesteraren-gwb.se/fortnox-ett-av-mina-absoluta-favoritbolag. Kommer köpa bolaget på sikt med riktkurs 50, och låta denna marinera för alltid förmodligen.

Infineon Technologies AG

Bolaget är ett lyckat fingerprint med sina chip på många olika sektorer och gör bra med vinst. På sikt kan de utvecklas med marknaderna och inte minst i bilsektorn när elbilar tar fart. Läste om denna på gottodix blogg och han själv, samt 4 eller 5 andra analytiker tyckte bolaget såg riktigt bra ut. Vi köper det och behåller för alltid.

Leovegas

Företaget sysslar inte bara på enorm marknadsföring, utan även på teknologi med flera sätt att logga in på sin platform. Bl a kommer man kunna använda iPhone X ansiktsigenkänning för inlogg vilket är bra globalt. Apple pay kommer också användas. Det kan kännas som en parentes, men eftersom jag själv arbetar inom apputveckling vet jag hur viktigt det är när företag satsar på digitalisering och enkelhet.

Man gör mycket förvärv och verkar satsa enormt på tillväxt. Min plan är att köpa, och äga, detta bolag på väldigt lång sikt. Tillväxtbolag där vi inte har någon DA att tala om.

LVMH

http://fundamentalanalys.blogspot.se/2018/01/lvmh-dominerar.html

Analysen säger det mesta. Ökad utdelning med 25%, och den är nu ca 2% om jag inte ser fel. Bolaget är stabilt, ökar vinst, och riktar sig till de människor som har pengar att spendera. Gissar att en del tänker att ett sådant här bolag förlorar mycket på sämre ekonomiska tider, jag tror tvärtom. De som köper dessa varorna är de som har pengar oavsett om det är låg- eller högkonjunktur.

Köper på väldigt lång sikt med huvudsaklig plan att utöka successivt.

NVIDIA Group

Under mina första 10 år inom datorer och gaming har jag haft AMD som GPU. Har egentligen aldrig varit riktigt nöjd, haft småproblem på 5-6 olika GPU. Nu senast köpte jag från NVIDIA istället och är riktigt nöjd hittills. Samtidigt är jag rätt insatt inom cryptos och vet att NVIDIA har haft enorma försäljningar, to m så att deras tillverkning är falskhals, pga att deras kort är energieffektivast i förhållande till prestanda – vilket är A och O för mining. Bra försäljning, men möjlighet att helt ta grepp om mining-marknaden gör att jag tror NVIDIA kan ta en betydande roll fram över.

Köper bolaget mest för att jag är nöjd med deras produkter – även om de inte går att köpa pga mining just nu. Aktien har gått +22,93% sen jag köpte den i december 2017, inte fy skam.

Gamingportfölj

Jag är en stor gamer och älskar verkligen att spela. Det blir därför naturligt att jag vet vilka spel som gjorts av vilka studios och vilka studios som ägs av vilka företag. Vet även vilka spel som är kommande, eller som det snackas mycket om inför release. Har även märkt att på börsen har de flesta analytiker och tyckare väldigt svårt att prata om spelföretag. Men försöka tackla det som ett vanligt bolag, men det är helt annorlunda. Ett spelföretag lever på sin pipeline och kvalitén på dess spel. Min gamingportfölj är i skrivande stund upp 21,75% sen köp.

Activision Blizzard Inc

Ett av de bättre spelföretagen som finns. Även om deras F2P med in game loot boxes osv är hatad över hela gaming-sektorn så genererar den fortfarande galet med pengar. Så länge man håller sig på banan och inte börjar göra spelen P2W (kan diskutera Hearthstone här faktiskt) så kommer man klara sig. Man har precis lanserat sin liga för Overwatch, nya expansioner för Hearthstone tillkommer flera gånger per år, och i sommar/höst släpps nästa expansion i World of Warcraft. Senaste expansionerna har varit sådär för WoW, men den absolut senaste blev verkligen hyllad. Även hype inför kommande är ganska hög då man kommer göra större förändringar i äldre system som kommer fräscha till lootsystem och annat. Det är helt enkelt high hopes.

De släppte en StarCraft Remaster i somras, och det ryktas kraftigt som en för WarCraft 3 också. Detta bolaget kommer jag behålla för alltid.

Modern Times Group

MTG är egentligen inget renodlat spelföretag. Faktum är att man har större delen av bolaget inom TV och inte alls spel. Men man har en del av bolaget som riktar sig helt mot eSport och någon bättre exponering än så har jag inte hittat. Man äger Dreamhack och ESL (tror jag). Samtidigt är det inte helt omöjligt att det blir en avknoppning för eSport-delen som har gått väldigt bra senaste året. Köper pga utdelning, men framförallt i förhoppning att eSport-delen får en egen del eller att exponering ökas. Man försöker sälja av sin TV-del också, men det har gått sådär hittills.

Paradox Interactive

Detta företag öppnade jag ögonen för när de skulle göra sin IPO. Jag har spelat Crusader Kings 2 (som jag inte alls fastnade för, men som min kusin är helt galen i), Europa Universalis IV, Hearts of Iron IV, och Stellaris. Det finns ingen som gör spel som Paradox i liknande genre. Spelen är alltid välpolerade, bra med content, och har alltid en längre pipeline med DLC’s och expansions. EUIV och Stellaris är riktigt roliga spel som jag återkommer till från och till. Man kan lägga in hutlöst mycket tid i spelet också. Min första genomspelning i Stellaris var 35h och jag var långt ifrån att testa allt. Sen var det 1 ras och 1 scenario. I EUIV har jag och min kusin testat att erövra världen med allt från Irland till Native americans i väst.

Fredrik Wester verkar vara en riktigt duktig VD, även om han nu ska ta ett steg tillbaka, men det har alltid framgått för mig att han snarare vill sitta vid sidan om och vara med vid tillverkning av spel snarare än att sköta bolaget kring. Bara för att en VD väljer att ta ett steg tillbaka innebär inte detta att bolaget går sämre eller har dåliga tider på ingång. Där jag jobbar så har vår VD valt att kliva ner från ett bolag han startat och skött i över 10 år. Anledningen? Han vill koda, inte sköta bolag. Så han kommer börja programmera mer aktivt och sköta bolag mindre. Precis samma känns det som Fredrik Wester gör. Nä, Paradox kommer jag aldrig sälja.

Starbreeze B

Tycker Starbreeze har fått alldeles för mycket stryk under året. Jag köpte på 26, verkligen toppen, och har sen dalat ner till 13-14 där jag till slut gjorde en exit. Men min exit var inte pga att jag inte trodde på bolaget, utan för att jag skulle handla cryptos. Jag har nu köpt in mig igen kring 8-9 och har höga förhoppningar. Starbreeze har spenderat mycket av sin kassa, men utsikterna ser inte sämre ut. De har en galet aktiv pipeline och har Payday 3 på gång (är nog ett par år kvar). Man ska inte glömma att Payday är anledningen att Starbreeze ens kunde gå till börsen i den kraft man gjorde. Man får ta väldigt mycket stryk av sämre publishing games, trots att man endast är publisher och inte developer av spelen. Mycket kommer hänga på kommande Overkill’s The Walking Dead och jag kommer hålla ögonen öppna under E3 där man förmodligen kommer se lite gameplay äntligen.

Man har även stora samarbeten med Smilegate som är världens största spelbolag. De har dock hela sin inriktning på asiatiska marknaden, vilket kan vara till stor nytta eftersom västerländska företag har väldigt svårt att slå igenom i öst, och vice versa, när det kommer till spel.

VR-delen kan också diskuteras men VR har inte fått den uppsving som många trodde, och där tror jag faktiskt att StarVR ligger i framkant då man fokuserar på en annan approach än de andra. Man tar sig en approach likt Laserdome eller Paintball snarare än att flytta in folks hem. När jag pratar med vänner och kollegor om varför man inte köpt VR så är den största anledningen att det är för dyrt och att man måste avvara ett helt rum för att kunna spela. Det orkar man inte. Men att åka till en hall och lira lite VR som en kul grej är något helt annat. Tänker mig lite som arkadhallar back in the day. Sen flyttade förvisso tv-spel in i vardagsrummen istället.

Tror dessvärre inte på VR i spelsegmentet fullt ännu, däremot tror jag Starbreeze är bra positionerade för VR, men framförallt är jag intresserad av deras pipeline de kommande åren. Köper på sikt och kommer vara svettig fram till E3 där jag förväntar mig att gameplay för TWD kommer.

Take-Two Interactive

Här är ett annat kvalitétsbolag när det kommer till spel. Mest för att det äger Rockstar som gjort samtliga GTA-spel, L.A Noire, och Red Dead Redemption för att nämna några. GTA V släpptes 2013 och är fortfarande bland de bäst säljande spelen varje år. Spelade äntligen igenom det och det var ohyggligt bra. Spelet drar även in hutlösa summor i sin online-del, även om jag ser mest negativa saker om den bland gamers. Köpte bolaget pga hype inför Red Dead Redemption 2. Spelade aldrig 1:an då jag inte hade konsol vid den tidpunkten men jag har aldrig hört ett ont ord om det. Hypen bland gamers är helt galen och jag kan inte minnas när jag såg sån hype sist. Kanske just inför GTA V?

Tyvärr har RDR2 blivit uppskjutet två gånger, men det är klassiskt Take-Two att göra så. Detta ger mig möjligheten att köpa mer i aktien på sikt istället så jag är nöjd. Köper helt på spec att RDR2 kommer sälja som smör – vilket jag tror det kommer göra oavsett om det är bra eller dåligt. För mig finns det inte på kartan att detta blir ett dåligt spel. Det är samma studio som gjorde Red Dead Redemption, tillsammans med studion som gjorde GTA V. Detta kan inte bli dåligt. Det som oroar mig lite dock är att GTA V-studion kanske är med och bygger online-delen och vi ser fokus på in game purchases vilket brukar tas emot negativt av marknaden. Men är single player-delen bra så kommer spelet bli game of the year.

Avslutningsvis

Märker när jag skriver detta att jag saknar helt kunskap i bolagen i mina nya portföljer. Detta hoppas jag kommer ändras med tiden och jag vet med mig att jag kommer behöva sälja vissa, ta lite förluster, och byta mot andra bolag. Men det är så jag lär mig. Det får kosta helt enkelt. En annan sak jag märkt är att jag är mycket bättre på att handla spelbolag (gaming) än vad jag är att handla något annat. Tyvärr kan jag inte värdera bolag, men när det kommer till gaming-sektorn verkar ingen annan kunna det heller. Mina köp på kommande spel, eller liggande pipelines har alla burit bra med frukt förutom Starbreeze. Det enda jag skulle vilja ha exponering emot är CD Projekt Red som gjorde Witcher 3 och har kommande Cyberpunk 2077 i pipeline…synd att det ligger på Warszawa-börsen som Avanza inte har exponering mot. Kanske får handla Swedbank Robur Ny Teknik som har CD Projekt Red bland innehaven…?

1 Comments
Okej, strategin för året har ändrats…igen. – Code and Crayons april 9, 2018
| |

[…] ett tag sedan bestämde jag mig för att förhålla mig till en utdelningsportfölj, en tillväxtportfölj, […]