in Analyser

Focus Home Interactive

Reading Time: 9 minutes

Fick nys om detta bolaget på twitter och bestämde mig för att titta närmare, och det blev väldigt mycket längre än väntat då det var alldeles för intressant att läsa, och skriva, om de kommande spelsläppen.

Ägare och bakgrund

Uppdatering: Värdelöst nog hade jag missat att Cedrik Lagarrigue lämnade bolaget både som VD och styrelseordförande i april pga något annat än personliga anledningar. Det är någonting som skurit sig här som man inte riktigt går ut och pratar om.

Focus Home Interactive grundades 1996 av Denis Thebaud tillsammans med Claire Wanctin (kan vara fler grundare) och båda sitter i styrelsen för bolaget fortfarande. Wanctin har även varit ett par år på Ubisoft som produktionschef under 90-talet innan hon medgrundade Focus Home Interactive. Cedric Lagarrigue är VD sen december 2015 och har varit med bolaget sen 1996, men fram tills han blev VD har han arbetat inom försäljning och varit operativ chef. Deborah Bellange och Christian Tellier är två andra namn i styrelsen där Bellange även är finansiell- och administrativ chef för bolaget.

Tittar man på ägarbilden ser den ut enligt nedan bild. Det som sticker ut för mig är att Thebaud äger hela 40% av bolaget – långt mycket mer än övriga toppar. Men på andra plats ser vi Innelec Multimedia SA som är ett stort mediabolag med huvudfokus på licensering och distribution på digitala platformar inom gaming i Frankrike, men även internationellt. Kommer inte ta upp dem i denna analysen, men den intresserade kan läsa mer på deras hemsida.

 


Focus Home Interactive börsnoterades 20:e februari 2015 på franska Euronext Paris under ticker ALFOC. Aktien har tredubblats sen introduktionen och börsvärdet är idag 163 300 000 EUR.

Geografisk exponering

Större delen av försäljningen sker digitalt, men om vi tittar på den geografiska biten har företaget verksamhet i hela världen. Som med många andra västerländska bolag har man problem att nå ut i Asien som endast står för 2.3% av försäljningen. Europa och Nordamerika drar in större delen av försäljningen vilket är standard för västerländska bolag.

Titlar

Focus Home Interactive sysslar till 100% med att förlägga titlar åt spelutvecklare. Man har släppt spel på en hel del olika marknader och är idag aktiv på PS4, Xbox One, PC, Mac, Linux, iPhone och Nintendo DS/3DS. De marknader man inte är aktiv på är således Android och Nintendo Switch. Man fokuserar absolut främst på PC, PS4, och Xbox One där man ofta släpper samma titel till samtliga platformar. Man förlägger både digitalt och fysiskt, där digitala platformar står för 57,8% av försäljningen och fysiska handeln för 42,2%.

Segmentet för titlar i denna analysen blev oerhört lång, och kanske inte intressant för alla som läser då jag spånade iväg lite eftersom jag är intresserad av spelen i sig. Men nedan kan ni läsa lite om spel som man har eller ska bli förläggare för.

Notera att jag använder steamspy för att få ett hum om försäljning på PC, dessa siffror borde tas med en nypa salt.

Samarbeten

Focus Home Interactive har varit verksamma inom gaming-branschen i över 20 år och många av deras kunder återkommer med nya titlar. Inte minst Cyanide Studio som haft återkommande samarbeten sen 2001. Även framåt har vi tre spel som Cyanide Studio utvecklar och som Focus Home Interactive ska vara förläggare för. Nu har studion precis blivit uppköpt av BigBen Interactive som också är en förläggare, och detta nästan 20 år långa samarbetet kan mycket väl vara slut. Spiders, som är aktuella med kommande GreedFall, är även de återkommande till Focus Home Interactive tillsammans med flera andra utvecklare som Nadeo, Frogwares, och Pendulo. Flera av dessa har dessutom titlar under arbete som kanske landar hos Focus Home Interactive i framtiden.

En utvecklare som ligger mig varmt om hjärtat är Telltale Games, där Focus Home Interactive har hjälpt till med fysiska lansering av tre spel. Men Telltale har gått mer och mer mot digital försäljning de senaste åren och där är de själva förläggare. Man är aktuell med sista säsongen av sin The Walking Dead-serie och även säsong 2 till The Wolf Among Us, det är väl inte en omöjlighet att det släpps någon form av collection till The Walking Dead i framtiden och om de även skulle göra detta fysiskt är säkert Focus Home Interactive med på ett hörn. Men som det ser ut idag är det inga mer samarbeten dem sinsemellan.

Om vi då tittar på nästa utvecklare, som ligger mig lika varmt om hjärtat, Dontnod Entertainment som är aktuella med drös spel. I juni släppte man Vampyr och nu närmast kommande har vi The Awesome Adventures of Captain Spirit och Twin Mirror. Life is Strange 2 har man pratat om är under utveckling också. Dessvärre är Focus Home Interactive inte förläggare för någon av dessa titlar (Life is Strange 2 kanske dom kan ro hem dock). Men förhoppningsvis kommer lanseringen av Vampyr vara startskottet till ett längre samarbete.


Finansiell styrka

Man har funnits på börsen i lite mer än 3 år nu och haft en väldigt bra resa. Mellan 2014 och 2015 ökade försäljningen med 58%, 2015 till 2016 var inte lika explosionsartat men man ökade försäljningen ytterligare 9.2%. 2017 var ett långsammare år och man låg i princip på samma försäljningsnivå som föregående år, ca +5%. En stor skillnad mellan 2016 och 2017 var att man i Q4 2016 hade sitt största släpp någonsin – Farming Simulator 17 och i kombination med ett svagare Q4 2017 minskade omsättningen med 18%. Nedan tabell visar en jämförelse mellan 2016 och 2017 på kvartalsbasis.


I år gjorde man en liten specialare och förlängde sitt räkenskapsår med ytterligare ett kvartal av anledningar en lekman som mig inte förstår. Vi har alltså en Q5 som släpptes 26:e april i år. Resultatet i Q5, som man räknar till 2017, ökade totala omsättningen för 2017 till 89.9M € men i jämförelse med samma 15 månaders period året innan har omsättningen minskat med 25%. Man förklarar detta med att Farming Simulator 17 och Styx hade fortfarande väldigt starka försäljningar under denna perioden – speciellt Farming Simulator som släpptes kvartalet tidigare. Men kvartalet hade fortfarande bra försäljning med 10.4M €. Aktien tappade ca 34% på rapporten. Aktien tappade 34% på att VD valde att lämna bolaget under okända omständigheter.

 • Räntetäckningsgrad 37.22
 • Skuldsättningsgrad 11,06%
 • ROE 25,19%
 • Balanslikviditet 1.99
 • Bruttomarginal +28,49%
 • Rörelsemaringal +12,26%
 • Nettomarginal +7,78%
 • P/E ~24
 • Direktavkastning 1,7% (?)

Tittar man på ovan nyckeltal ser bolaget starkt ut. Man har en låg skuldsättning, möjlighet att betala av sina kortfristiga skulder utan problem, ökande marginal med hög ROE och en riktigt fin räntetäckningsgrad. Dessutom har man en direktavkastning (tror jag, har sett lite olika rapporter om detta) vilket är ovanligt för bolag i denna sektorn. P/E-talet är förhållandevis lågt jämfört med sektorn, men man ska inte glömma att bolaget inte har några egna varumärken att falla tillbaka på då man är renodlad förläggare.

Då jag fortfarande känner mig väldigt grön inom aktier och dess jämförelsetal understryker jag att ni som är intresserade av bolaget själva kollar på siffrorna och verifierar att det jag skrivit ovan stämmer.

Tittar vi på 4-traders har man höga förväntningar framöver, frågan är hur inprisat det är i kursen. Men nedan har vi en bild kring estimat för 2018 och 2019.


Vad tror jag om bolaget?

Det finns mycket att gilla hos Focus Home Interactive måste jag säga. Personer bakom bolaget har varit med länge – flera av dem sen bolaget grundades, och andra sen början av 2000. Absolut största delen av bolaget ägs även av grundaren själv med VD bland topplistan också. Man har varit verksam i många år och med flera säljande titlar från duktiga utvecklare. Man har även haft uppdrag från återkommande utvecklare vilket tyder på att man har gjort sin del av arbetet på ett bra sätt. Man har sina intäkter över spridda skurar runtom i hela världen vilket minskar risken rent geografiskt (likt majoriteten i denna sektorn).

Sedan man gick till börsen har man haft bra men svajiga resultat. Men det är detta jag ser som den absolut största uppsidan i bolaget. Man har, under veckans E3, visat att man ska vara med som förläggare på ett flertal spel under 2018 och 2019, även om inga spel är direkta storspel som fick folk att jonglera av glädje så är det fortfarande intressanta spel och utvecklare bakom. Aktien gick upp drygt 8% under E3 men har återigen backat. När Q5-rapporten släpptes tappade aktien 34% VD:n lämnade bolaget i april och aktien tappade ca 34%, från 38.8 till 25.0 EUR, trots att ledning verkar vara positiva kring framtiden och 2017 års resultat. På längre sikt tror jag detta är en vinnare, speciellt med de kommande släppen till 2019. Det finns dock lite orosmoln att ta hänsyn till.

 

Uppdatering: VD-byte?

Cedric Lagarrigue lämnade bolaget i april av icke personliga anledningar. Detta är väldigt oroligt eftersom Lagarrigue varit med bolaget sen 1996 och endast var VD sen december 2015. Man vet inte varför han lämnade, men hans officiella uttalande var tacksamhet mot bolaget. Vad som utspelar sig bakom kulisserna är det få som vet. Även om detta så klart skakar om bolag så är det oftast på kort sikt, och ser man till de kommande två åren tror jag absolut att denna dipp är temporär.

Inga egna produkter

Man kan argumentera för att inte äga en egen produkt eller innehåll utan alltid måste jaga uppdrag är en risk, men jag vet inte om jag håller med. Detta är precis vad konsultbranschen gör inom IT-sektorn dagligen och det fungerar bra för dem ändå eftersom man sitter på en kompetens som marknaden behöver. Spelutveckling i sig är oerhört riskfyllt, tidskrävande, och dyrt att syssla med. Man har inte råd att chansa med marknadsföring och att inte veta vad man gör när man ska publicera sitt spel. Den kompetensen har Focus Home Interactive. Sen, visst, det är en risk om spelen går dåligt och man inte säljer så mycket som man hoppats på, men då är det fortfarande bättre att vara förläggaren än studion som utvecklade spelet.

Samtidigt är det en riskspridning eftersom man arbetar med flera olika studios och olika spel. Det gäller dock att man får en kontinuerlig ström av spelsläpp, vilket jag ändå tycker bolaget har visat att de kan få under sina 22 år i branschen. Samtidigt är man väldigt beroende av att släppa bra spel – men det är precis samma risk som att äga en studio som utvecklar spel.

Eftersom man inte har några egna varumärken blir det däremot en risk för investerare i den mån att de kanske ingår samarbeten på titlar som man inte alls tror på eller kan förutspå på samma sätt som en spelstudio som har sina egna varumärken de troligen fortsätter utveckla på.

Fysisk handel

Man har en tung försäljning inom fysiska handeln (42,2%), och det är en sida som kan svänga både upp och ned. Det är ingen hemlighet att det innebär större kostnader att släppa spel i fysiska kopior och här ser jag därför en bra uppsida i om man kan sänka andelen spel i fysisk handel eftersom den är så stor för bolaget. Samtidigt är det också en risk att sänka den för snabbt då det mycket väl kan slå åt fel håll på resultatet även om kostnaderna borde minska. Det är något som man borde göra successivt hela tiden, och beror stor del på vilken typ av spel det gäller. Farming Simulator är ett bra exempel, min uppfattning är nämligen att det är en del yngre som spelar detta spelet som inte har det lika lätt att köpa digitalt. Men branschen utvecklas mot digitalisering och det finns mycket saldokort man kan köpa i spelbutiker där man fyller i en kod på sitt digitala konto för att få pengar att köpa spel för – om nu inte föräldrarna vill lägga in sina kreditkortsuppgifter. Oavsett behöver bolaget följa marknaden här och inte stå där med minskande omsättning i fysisk handel utan att ha korrigerat för detta.


BigBen Interactives uppköp av Cyanide Studio

Detta uppköpet tycker jag inte om eftersom Focus Home Interactive haft ett väldigt långt och stort samarbete med Cyanide Studio. Det hade inte varit så farligt om BigBen Interactive inte också är en förläggare – men det är de och de har to m släppt något enstaka spel åt Cyanide Studio tidigare. Även om Focus Home Interactive ska släppa Cyanide Studios kommande trespel så finns det risk att det 17 år långa samarbetet är slut. Att BigBen Interactive har en ”Videogames”-flik på sin hemsida utan titlar skvallrar för mig att de gärna vill visa upp lite där.


Kommunikation

Även om vissa rapporter även släpps på engelska så är det större del av dem som endast släpps på franska vilket gör det svårt att följa. Samtidigt har bolaget inte funnits på börsen i mer än 3 år och kommunikation kanske är något de kommer utveckla framåt.


Lista och EUR

Man är noterad på Euronext och jag har ingen aning om hur den är i storlek eller vad för kvalité den håller. Men det är en börs som har säte i Paris med verksamhet i Portugal, Belgien, Storbritannien, Frankrike och nederländerna. Finns varken hos Avanza eller Nordnet (kanske via telefonorder), men hos Degiro.

Bolaget handlas i EUR och, som vi alla vet, får du inte mycket EUR för dina SEK i dagens klimat. Man har därför en liten uppförsbacke när man vill handla Focus Home Interactive och de flesta verkar väl vara överens om om att EUR är ca 10% starkare än “normalt”. Det finns alltså en nedsida här om SEK skulle få för sig att balansera ut lite.

Tanka

 • Ledningen
 • Lång tid i branschen med återkommande samarbeten
 • Intressanta, och många (12!), titlar på gång…
 • …som dessutom sprider sig över en rad olika genrer
 • Aktien har kommit ner en bra bit sen toppen
 • Finansiella styrkan i bolaget
 • Inga egna produkter?

Blanka

 • Cyanide Studios uppköp
 • Kommunikation
 • EUR
 • Stor del fysisk handel
 • Inga egna produkter?
 • Volatiliteten i försäljning baserat på hur bra spel man är med och släpper
 • Märkliga omständigheter kring byte av VD…

I det stora hela är jag positiv till bolaget och jag lutar mycket mer åt tanka än mot blanka. Officiella försäljningssiffror på Vampyr borde synas i deras nästa rapport (årsrapporten kommer 5:e juli och förhoppningsvis på engelska) och i Q4 har man nästa Farming Simulator 19 som historiskt visat på riktigt bra försäljning.

ATH: 40,8 EUR
Kurs i skrivandets stund: 29,40 EUR

I dagsläget äger jag inga aktier i bolaget, men det kan komma att ändras framöver. Vad tror ni om Focus Home Interactive?

0 Comments

No Comment.