in Generellt

2018-02-28 p2

Reading Time: 2 minutes

Funcom

Blev ytterligare ett köp idag. Ren impuls, men så är det ibland. Innehavet blev Funcom. Anledningen är att de avtäckte precis ett nytt spel, Mutant Year Zero. Spelet i sig bygger på en IP inom brädspel med en fläskig fin lore. Av de reaktioner jag sett bland gamers blev det insta-hype och många som älskar IP som brädspel och lore är sjukt taggade. Trailern var även den snygg och häftigt gjort, även om den inte visar något gameplay. Man visade dock lite bilder för gameplay och det ser ut att vara väldigt inspirerat av X-Com som är ett älskat spelkoncept. Det finns flera spel i görningen kring denna typ av spel, och det uppskattas av industrin tror jag.

Annars lever Funcom fortfarande på Conan: Exiles som har visat sig vara bra de senaste 3 kvartalen. Även om jag själv förmodligen aldrig kommer röra Conan: Exiles igen så hade jag kul när jag spelade det i early access en sådär 40-50h. Samtidigt vet jag att folk är helt galna i den typen av spel som är en öppen sandlåda. Rust, Ark, DayZ, osv spelas fortfarande av galet många trots att spelen i sig är opolerade, obalanserade, och i early access i flera år. Det finns helt klart en marknad att kapitalisera på. Det som framlyser mest är att personer som dessa spelen är riktade till verkar skita fullständigt i om spelet är buggigt eller ej. De älskar att engagera sig i communityt och hjälpa till att leta buggar, testa features, osv. Så man ska nog inte räkna bort Conan: Exiles bara för att spelet inte är helt i ens tycke när det kommer till kvalité.

Det känns även riktigt bra att Funcom tittar långsiktigt och fokuserar på sin pipeline med kommande spel från olika IP’s. När jag ägde aktien tidigare så hade de inget i pipeline förutom en official release av deras early access Conan: Exiles. Det var inte planerat med några micro transactions eller något annat som tillför intäkter till spelet. Det enda som var på horizonten var en re-release av deras Secret World som jag inte alls trodde på. Nu ser det helt klart annorlunda ut. Med lite framgångar kanske man rent av börjar på en fortsättning till The Longest Journey och Dreamfall som båda är, vad jag förstår, mästerverk.

Enligt Armfelt på EFN Börslunch är Funcom är billigt bolag pga att det är ett turnaround case men med högre risk så klart. Köper mig en posse för jag hoppas innerligt att bolaget vänder på den värdelösa skuta de hittills haft.

Mutant Year Zero

Plan

Planen med innehavet är simpelt, den hamnar i gamingföljen som ett tillväxt-case. Kommer behöva hålla ett öka på Mutant Year Zero och på kvartalsrapporterna. Det är ändå Conan: Exiles som är kassakon för Funcom just nu.

0 Comments

No Comment.