in Analyser

Fear the Wolves – Closed Beta

Reading Time: 7 minutes

Fick tag i en beta-nyckel för Fear the Wolves. Med höga förhoppningar installerade jag spelet och lyckade spela två timmar första dagen. Tyvärr är jag väldigt besviken.

Fear the Wolves utvecklas av Vostok Games, med veteraner från S.T.A.L.K.E.R-spelen, och har Focus Home Interactive som förläggare. Eftersom förläggaren är oerhört intressant för mig i ett investeringsperspektiv så har jag haft detta spelet under radarn.

Första försöken till match

Första tre försöken att komma in i en match låste sig spelet i detta läget. Tredje gången det hände stängde dessutom spelet av sig och startade upp sig självt igen.

Men fjärde försöket kom jag in i en match, men kastades ut till lobbyn och fick söka om. Till slut lyckades jag faktiskt spela spelet och det flöt på rätt bra. Jag hade mellan 25-70 FPS och då är min dator på sin höjd medioker. Första intrycket var dessutom att man rörde sig oerhört ”skönt”. Det var bra rörelser på kameran även om motion blur var något frustrerande att spela med då det blev lite svårare att se. Lyckades döda en spelare och sen dök de fruktade vargarna upp. Eller en i varje fall, och den fick äta bly. Men vargen var oerhört stel och ”olevande”. Det var nästan som en billboard med stela rörelser. Den dog i varje fall och väl på marken såg den bättre ut.

Efter att ha spelat på ett par matcher upptäckte jag fler och fler buggar, eller saker som var oerhört opolerat och fult.

Grafik

Spelet är stundtals väldigt snyggt, men det är specifika sekvenser så som när man håller en yxa eller rör sig på ett visst sätt. Det känns som om detta också har att göra med motion blur då det blir en viss instagram-effekt av det hela. Men generellt är grafiken okej, absolut inget jättesnyggt men verkligen inte fult heller.

Ljud

Saknas nästan helt. Inget från karaktären man spelar, eller olika ljud när man trampar i olika terräng. Kan inte heller minnas att jag ens hörde vargarna. Däremot är ljudet kring själva vapnen och striderna väldigt bra.

Servers

Oerhört mycket strul. Även om jag själv inte märkte av det när jag spelade så har deras discord, samt steam forum, blivit helt bombade med servers som går ner och problem med lagg. Det är också sagt att det är deras prioritet över saker att fixa kommande dagarna.

Gameplay

Tycker inte det finns mycket att klaga på när det kommer till gameplay. I de vanliga BR-spelen är det en ständigt förminskande ring som får spelarna att röra sig mot mitten, men här är det lite random om hur området minskar sig. Nedan bild visar detta.

Det finns en hel del att jobba med i form av hitbox, balansering av vapen, och liknande. Men det är väntat och ett relativt enkelt jobb i sammanhanget. Vargarna tycker jag är helt överflödiga. Det ger ingen större skillnad av gameplay i jämförelse med konkurrenterna och kändes som en gimmick i bästa fall. Blev jagad av 3 vargar när min ammo var slut och blev tvungen att springa som en dåre mot närmsta hus där så klart folk satt på taken och sköt mot mig. Helt plötsligt dyker de upp också, och man tvingas slåss mot något som ser ut som en stel billboard. Det positiva med vargarna är dock att man tvingas röja sin position mot något annat än andra spelare vilket gör det lite mer livat.

Buggar

Finns det mängder av.

 • Det är inte bra optimerat
 • Laggspikar utan dess like
 • Trasiga servrar
 • Många som inte klarar av att starta en match
 • Squad mode verkar inte fungera
 • Du kan tömma 3 magasin i magen på en motståndare som snabbt springer iväg och sedan dödar dig på första skottet
 • Dörrar öppnas åt fel håll
 • Du kastas ut ur matchmaking titt som tätt, och ibland startar spelet om av sig självt
 • Spelet fryser ofta när du hoppar ur planet i början – detta brukar dock fixa sig efter en stund
 • Inga inställningar för ljud
 • Pathfinding trasig för vargar
 • Verkar vara mycket problem med fordon
 • En del vargar flyger
 • Helikoptern man kan vinna med buggar ur och slutar fungera?

Generella tankar

Efter att spelat ett tag tycker jag att en Early Access känns oerhört krystat. Det finns två anledningar till att de vill lägga det i early access nu:

1. De har inga pengar och behöver finansiering, likt Funcom med Conan:Exiles.

2. De vill rida på vågen av BR-fenomenet och tjäna snabba cash.

Oavsett är spelet oerhört långt ifrån Early Access och knappt i en alpha i min mening. Det finns väldigt mycket att fixa och trailern de visade upp på E3 ger verkligen ingen rättvis bild av spelet i dagsläget. Tittar man på vad spelarna tycker så känns det knappt som någon har lyckats spela spelet. Det är mycket besvikelse och flera spelare har vädjat om att utvecklarna INTE ska släppa det i Early Access för de tror att spelet kommer dö direkt då. Massvis med spelare som försökte spela i grupp kunde inte ens hitta en match efter 20-30minuter av väntan. Ingen verkar tycka att spelet är nära Early Access. Faktum är att jag håller med. Jag hade förvisso ganska kul när jag spelade, men jag har mycket roligare med PUBG – och då gillar jag inte ens PUBG. Det finns inte tillräckligt med skillnad i gameplay för att motivera att spela detta istället för något annat BR-spel, och buggarna är på tok för många. Det förvånar mig att de hade en stängd alpha och ändå bestämde sig för att köra på Early Access den 18:e juli.

Spelet är lika illa (kanske sämre) än PUBG var när det släpptes i Early Access. Men det fungerade ju ändå? De drog in dröser med pengar? Ja, men det var för att det inte fanns konkurrens. Och med Fortnite tappar PUBG en hel del mark pga deras dåliga optimering och för långsamt fixande av servers och buggar. Min åsikt är att Fear the Wolves inte kommer ha en chans vid release.

Köper man detta spelet kommer man snabbt be om en refund. Det finns inte på kartan att detta kommer lira bra när det släpps nästa vecka. Det mest positiva jag sett är att utvecklarna jobbar som galningar för att fixa buggar, och lyssnar på spelarna. De  har släppt 2 patchar redan som ska fixa en del av klagomålen, men ändå…detta är verkligen inte redo för allmän release.

Lite kommentarer från spelare på deras officiella discord server:

Word of advice, go in with an open mind – it’s as alpha as it gets.

Reading everything here so far I’m worried
– Don’t be. It’s fun when it works. And it works 80 % of 50% of the time.

Nah, this is like extreme alpha.

It doesn’t even have sound 98% of the time.

Welp, I’m done with this game.

I don’t think this game is going to hit.

I am disappointed.

När vi ändå håller på kan vi ta lite från steam också. Här är namnet på lite av de senaste trådarna:

what did I just play?

Servers.

(based on its current state) If this one gets a pricetag soon, just stay away from it, as far as possible.

Not playable – sorry.

Här har vi lite kommentarer från steam:

It baffles me why they would release it in this state? They should have clearly been able to identify how nearly every basic aspect of the game is broken before reaching out to the player base to confirm it’s a mess.

There’s no way I could see this game being ready for sale in a year let alone a week…. and why would anyone pay for this broken garbage when there’s already free BR options with none of the issues and 10x the content?

I have serious doubt they will turn this into a smooth game anytime soon. the graphics are cool but that’s where it stops. worst animations i’ve seen in a recent game! Gunplay feels wrong to me and I dislike the gun sounds. Extreme fps drops on certain events (airplane flying over) and the netcode is even worse then PuBg, lag all over the place.

I very much hope a lot of these things can be fixed because this game sure has potential! I absolutely love the extraction part at the end.

I’ll try again after a few patches.

The game ded. Now let it rot.

apart from desync and stutters, flying wolves, controls locking up and the ♥♥♥♥♥IEST FPS, i am lost for words, i read a few post prior and i intended to make a post telling you guys to chill, its beta, lets give it a week n see how it is then..

But no, im lost for words, and literally my eyes are ♥♥♥♥in SORE after playing with the combined desync and FPS.

Like i literally cant play this, its physcially bad for me.

BETA? LOL more like PRE ALPHA STAGE.

This is ♥♥♥♥in terrible.

Like no kidding, this will be the flop of the year.

How are we ment to beta test a game that we cant even play, like im dumbfounded.

I feel like the devs are those uni students who did a game course and wanted to make a quick buck, they are WAY IN OVER THEIR HEADS – And early access in a week LOL?!??!

If anyone plays escape from tarkov, you`d know easily that nobody will be going from beta to E.A in one week, and we know how hard to EFT devs are working on their game, i mean patch .9 is being postponed til they have it optimised properly and their anticheat working properly.

Fear of the wolves is so sad im literally gonna reiinstall scrubG(pubg) RN

I dont have 12 years old and I understand the problems with EA, I play a lot of EA like PUBG, Escape From Tarkov, I have Star Citizen and a lot more but this is AWFUL.

You understand what bad it does to show a product like this?
Do you really want to show this? I think you should delay your plans and think about it better.

I would like to make appropriate feedback but I can not, it is unplayable. So much lag, so much everything exept fun.

I leave a small contribution, when someone lands on the roof of a house or building while it is inside the parachute is still open and it is bugged.

GL

 

Focus Home Interactive

För ett tag sen skrev jag en analys om Focus Home Interactive där jag var väldigt haussad till bolaget. Det är jag fortfarande, men jag tror att Fear the Wolves kommer inverka negativt på aktiekursen när det släpps. Tyvärr ser jag ett hav av refunds och negativa kommentarer – även om det är Early Access. Detta har fått mig att kliva av aktien tills vidare. I det långa loppet tror jag fortfarande på Focus, men tror att det kommer bli mörkare innan det blir ljusare på kortare sikt och då avvaktar jag gärna för att köpa in mig till bättre pris.

 

0 Comments

No Comment.