in Strategi

Börsen rasar, portföljen följer

Reading Time: 4 minutes

Bloggen är för min egen läsning för att jag ska påminna mig själv, eller komma ihåg, varför jag agerat som jag gjort vid ett visst tillfälle. Tanken är att jag ska dokumentera allting jag köper, allting jag säljer, och allting jag tänker när det kommer till aktier och sparande. Detta har svalnat en del för mig, med en bebis under 1 år känner jag att jag inte riktigt hinner eller orka dokumentera någonting alls. Men nu har vi haft ett par dagar med kraftigare nedgång och en viss känsla av obehag infann sig som jag kände att jag borde få ner ett par rader om.

Portföljen

Har tagit rätt bra med stryk. Tror årets vinst halverats på nån vecka. Har sett nedgångar på mellan 3% och 5% per dag. Och det är när portföljen redan tagit enormt med stryk i flera månader. Innan sommaren var min nuvarande portfölj +48%, och idag är den runt +15%. För helåret var totala avkastningen +22%, för att idag ligga kring +7%. Det är en rätt enorm nedgång, som i och för sig varit på grund av en ännu större uppgång.

Detta gjorde att jag upptäckte en intressant känsla hos mig själv. Visst, jag hade lite ont i magen och jag ville helst inte titta på aktierna alls – men inte för att det gick ner, utan för att det gick ner utan att jag har pengar att köpa mer. I år har det hänt oerhört mycket i livet, jag har blivit förälder för första gången, jag och min tjej har gift oss, vi har förberett inför visning av vår lägenhet, sålt lägenhet, jagat lån för vårt köp av lägenhet vi gjorde i december 2017 (nyproduktion som är klar för inflytt i december i år). Detta har resulterat i en oerhört slaktad sparkvot. Eftersom vi inte visste vad vi skulle få för vår lägenhet, och redan köpt en ny nästan 1 år innan, har vi hamstrat pengar som galningar för att ha lite buffert ifall försäljningen skulle bli en besvikelse.

Med andra ord har jag inte lagt några pengar på aktier. Men jag gillar att hålla på med aktier och jag gillar att swing trade:a. Med en sparkvot till aktier på 0% har jag fokuserat på det senare. Men det har blivit ett par bra swings och ett par dåliga. Till slut orkade jag inte swing trade:a då jag inte hade tid och jag köpte de bolag jag gillar och håller av istället. Dessa har varit uteslutande inom gaming, om man bortser från något enstaka swing case i bettingbolag. En stor del av gamingbolag har, i princip, gått rakt ner de senare månaderna.

När jag tittar på mina G5 Entertainment, som är -27%, sitter jag och drar mig i håret för att jag inte har pengar att investera mer i dem. Eller för att deras storlek i portföljen redan är väldigt stor och jag därför inte vill sälja något annat för att ha krut att öka. I veckan kom Carnegie med en köprek för G5 och aktien vände uppåt. En uppgång jag missade att kapitalisera på för att jag har 0 kr på kontot och som jag hade köpt mer av om jag bara haft kapitalet.

Framtiden

Nu har vi sålt lägenheten, jag har pratat med banken och fått i klartext vad vi får i lån, ränta, amortering, och belåningsgrad osv. Nu har jag hela kalkylen att räkna på och kan börja balansera upp en sparkvot för mig och min familj. Men sen kommer jag vara pappaledig i ett halvår, så där tar ekonomin en del stryk igen. Men spara ska vi nog kunna göra ändå. Men all denna swing trading och risken det för med sig, samt risken i tillväxtbolag eller gaming (som jag anser inte riktigt är helt förstådd av marknaden ännu) är jag inte lika bekväm med längre. Därför har jag bestämt att det kommer bli en utdelningsstrategi framöver, med stabilitet och utdelningstillväxt som mål.

De senaste månaderna har jag letat upp bolag som intresserar mig inom denna strategi och har väl screenat (utan program, enbart tittat i fonders innehav, andra bloggare, och välkända utdelare) fram en sådär 90 bolag som jag vill kika närmare på. Ett par bolag har jag mer eller mindre bestämt att jag vill äga redan. Och då hamnar vi där igen. Jag ser dessa bolag tappa flera procentenheter flera dagar i rad, men har inte pengar att köpa dem. Det gör mig smått galen.

Reflektion

Vad har jag då kommit fram till, och varför skriver jag detta inlägget till mig själv att läsa nästa gång börsen surar till? Jo, att jag har ett helt annat tänk och synsätt på aktier än vad jag hade när jag började med det för ett par år sedan. Jag vet varför jag valt ett bolag och är därför mindre orolig när dessa vänder ner. Jag kan titta på ett bolag och se fördelar med att äga det, och på viss nivå potentialen i bolaget, som övertygar nog att jag hade velat köpa det – trots att börsen ramlar neråt i ögonvrån.

Jag har helt enkelt lärt mig göra min egen hemläxa, och därför lärt mig köpa bolag som jag tror på – vilket i sin tur lärt mig hur man köper dippen utan att behöva hålla fingrarna i kors efteråt.

 

Write a Comment

Comment