in Strategi

Utdelningsmaskinen

Reading Time: 3 minutes

Senaste året har jag mer eller mindre lagt alla ägg i två korgar; Gaming och Betting. Detta har inte gått jättebra. Första halvåret toppade min gamingportfölj på +48%, men har nu i sista halvåret, likt hela gaming-sektorn, tappat enormt. Idag är jag runt +18% tror jag. Det är ju riktigt bra egentligen, men Bettingportföljen gick betydligt sämre hela året och jag lämnade det sjunkande skeppet i somras. För helåret har det alltså gått mycket sämre än vad själva gamingportföljen gjort.

Jag har ett sinne för gaming då jag sysslat med det i drygt 20 år, men mina ekonomiska kunskaper är inte alls på samma nivå och jag känner att även om jag har en edge inom gaming-sektorn så räcker det inte riktigt till när kurserna är såpass volatila som de är, i kombination med skyhöga värderingar. Jag kan helt enkelt inte förstå vad ett bolag ska värderas till – även om jag vet att spelen bolaget utvecklar blir bra.

Detta har gjort att jag tittar på andra strategier. Det som jag tror kommer passa mig, och familjen, mycket bättre är en strategi som fokuserar på långsiktighet då jag slipper lägga lika mycket tid, och på stabilitet.

Utdelningsfokus

Det blir helt enkelt fokus på historiskt stabila bolag där vi har överseende med låga tillväxter och snarare fokus på utdelning. Jag har inte konkreta siffror idag som jag tänker följa, men jag har i alla fall hittat en grund. Det jag gärna vill se är att utdelningarna höjs, kanske inte årligen, men ofta. Därför tittar jag på utdelningstillväxt på ett 5 års snitt där jag gärna vill ligga över 10%. Direktavkastningen är också den viktig, men framförallt utdelningen. Helst ser jag en direktavkastning på minst 3%, men detta vet jag redan idag att jag kommer tänja på i vissa bolag som jag tycker om. Det blir helt enkelt så att jag tittar på ett portföljsnitt istället, och då vill jag ha mellan 4-6% i direktavkastning, och gärna över 10% i utdelningstillväxt.

I övrigt är det stabilitet det handlar om, exempelvis är Johnson & Johnson (JNJ) en stark kandidat då de höjt utdelningarna 55 år i rad. Just nu är direktavkastningen endast 2,5% men det är helt klart godkänt med den historik bolaget har. Men det är minst lika intressant att titta på Microsoft (MSFT) som höjt de senaste 14 åren, med 1,7% i direktavkastning då de verkar inom en sektor jag älskar – teknik.

Kandidater

Då jag och min fru precis sålt vår bostad, men ännu ej flyttat in i vår nya, har vi inte riktigt 100% koll på ekonomin. Eller snarare, vi har 100% på ekonomin men inte på kommande utgifter. Därför har vi inte lagt något sparande i aktier sen i februari (förutom mina privata placeringar inom gaming och betting). Nu i december blir det flytt och vi kommer efter det börja spara i utdelningsmaskinen. Så just idag, eller i morgon, eller detta året, kommer jag inte köpa några aktier. Men jag kan åtminstone börja leta kandidater. Eftersom jag började leta bolag innan Börsdata hade uppdaterat med sin Global så fick det bli att jag gjorde detta för hand. Hittills har jag hittat ca 92 bolag, 8 preffar, 5 fonder, och 3 ETF:er som jag tycker är intressanta nog att titta närmare på. Av dessa har jag sållat ytterligare och nedan ser vi det jag hade tänkt titta på de kommande månaderna.

Aktier

 • 3M (MMM)
 • Acadian Timber (ADN)
 • Axfood (AXFO)
 • Castellum (CAST)
 • Investor (INVE A/B)
 • Johnson & Johnson (JNJ)
 • Latour (LATO B)
 • Microsoft (MSFT)
 • ProAct IT (PACT)
 • Realty Income (O)
 • Saltängen Property Invest (SAPIAB)
 • SkiStar (SKIS B)
 • Texas Instruments (TXN)

Preffar

 • Akelius Residental Pref (AKEL PREF)
 • Digital Realty Trust preffered series J (DLR PR J)

Fonder

 • Spiltan Högräntefond (Spiltan högräntefond)
 • XACT Högutdelande (XACTHDIV)
 • XACT Sverige (XACT Sverige)

ETF

 • Får vänta lite

Vi får se när jag hinner att gå igenom alla dessa bolag, men jag tror att jag kommer börja med ProAct IT eller Microsoft. Lägg gärna en kommentar om ni har någon form av input kring något av bolagen!

Write a Comment

Comment