in Bolag

Smygstartar den nya portföljen

Reading Time: 4 minutes

Hade ett litet dilemma där jag inte visste hur jag skulle göra med min och min frus ”privata” ekonomi. Varje månad slår vi ihop våra nettoinkomster, betalar alla räkningar, lägger majoriteten av det som blir kvar på sparande och tar sedan en lika stor del var som fickpengar. Ofta får jag pengar över då jag inte konsumerar så mycket eller ofta och jag har funderat på vart jag ska lägga dessa pengar. Har kommit fram till att jag helt enkelt sparar privat i en liknande portfölj som jag ska förvalta vår gemensamma i.

Även om vår gemensamma portfölj får vänta tills vi flyttat började jag bygga min privata portfölj. Eftersom jag äger/ägde en del gaming som har gått åt helvete den senaste tiden bestämde jag mig för att successivt sälja av och köpa dessa mer stabilare bolag jag tittat ut på förhand.

Utdelning – Privat

Är namnet på min nya portfölj där jag fokuserar på utdelningar. Den är uppdelad i två konton – en KF för utländska innehav och en ISK för svenska. De första inköpen gjordes igår utan någon större analys. Jag har tittat på dessa bolagen tidigare och läst en hel del blogginlägg om de flesta. Tanken är att jag köper små poster under en längre period och under tiden portföljen byggs upp börjar jag sedan analysera dem mer noggrant. Igår gjordes de första inköpen och idag fortsatte det.

Kärninnehav

Portföljen kommer ha några få kärninnehav som utgör större delen av portföljen och sedan fylls det på med andra bolag längs vägen. De kärninnehav jag tittat på hittills, men ännu inte gjort en noggrann analys på, är Investor, Castellum, Axfood och Latour. Stabila bolag som har gjort bra ifrån sig på väldigt lång sikt och som dessutom höjer utdelningar så ofta de kan.

 

Är ett stabilt bolag som genererat större vinst år efter år och höjt utdelningen i ungefär samma takt. Man har fokus på dagvaruhandel där man äger bl a Hemköp, Willys, och Mat.se. I senaste rapporten gick man ut med att man satsar 2 miljarder på ett ny automatiserat lager i Stockholm. Tanken är att lagret ska gå i drift 2023 och hantera både e-handel och vanlig handel. Detta är något oerhört intressant då allt som kan automatiseras och digitaliseras ofta blir mycket lönsamt på sikt om man gör det rätt.

Idag kanske bolaget är något dyrt i förhållande till sina konkurrenter (P/E 22.6 mot ICA Gruppens 18). Men direktavkastningen är 4.2% och bolaget är stabilt vilket man får betala en del för. Sen köper jag in på lång sikt också, det kommer bli köp på både toppar och bottnar så jag har inget emot att köpa aktien idag.

 

Ännu ett stabilt bolag inom fastighetssektorn där man är bland Sveriges största och har fastigheter på ett tjugotal städer runt om i Sverige (samt Köpenhamn och Helsingfors). Man har haft stadig tillväxt sedan börsnoteringen 1997 och har höjt utdelningen varje år sen dess. Det kommer bli en djupare analys av detta bolag framöver, tills dess köper jag på mig och plockar hem direktavkastning två gånger per år med en direktavkastning kring 3,3%.

 

Med en substansrabatt runt 28% kändes detta som ett givet val även om bolagets innehav inte är några som jag själv är så sugen på att köpa. Dock har jag förtroende för den historik som Investor har och med en sådan rabatt känns det väldigt bra. Får en liten blandad kompott av bank och verkstad. Direktavkastningen är 3.0% som numer delas ut två gånger per år i maj och oktober. Nedan kan man läsa Investors utdelningspolicy, som låter väldigt bra.

Utdelningspolicyn innebär att en hög andel av mottagna utdelningar från noterade kärninvesteringar vidareutdelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direktavkastning i linje med aktiemarknadens. Målet är att generera en stadigt stigande utdelning.

 

Ännu ett investmentbolag likt Investor med gedigen historik. Bolaget handlas till en substansrabatt på ”ynka” 2%, men Latour har aldrig handlats särskilt billigt. Inte som dess peers i marknaden. Men sen har bolaget totalavkastat 100 000% sen 1985 också. Man har höjt utdelningarna i många år nu, även om man sänkt något enstaka år också. Stabilt och näsa för affärer stavas Latour.

Latour och Investor har inte ett enda lika innehav. De fokuserar på en annan typ av bolag och sitter just nu på bl a Loomis, Securitas, Troax, och Tomra. Samtliga bolag har jag funderat på att lägga till bevakningslistan (framförallt Tomra då jag gillar deras marknad). Men nu behöver jag inte det då Latour gör det åt mig.

Övriga innehav

Dessa innehaven är tänkt att ha en mindre post än de ovan fyra. Det är i alla fall planen nu, sen får vi se hur det utvecklar sig. Bolag som jag idag äger under denna kategori är Proact IT Group, Saltängen Property Invest, Realty Income Corp, XACT Högutdelande, och Digital Realty Trust Inc. Dessa bolagen har jag endast skrapat på ytan kring så kommer inte skriva något om dessa här. Känns som om jag har hyfsad koll på alla utom Proact IT Group, men kommer dyka djupare i samtliga framöver.

0 Comments

No Comment.