in Analyser, Bolag

Digital Realty Trust Inc

Reading Time: 3 minutes

Digital Realty är ett bolag som fokuserar kring REITs (Real estate investment trust), vilket på svenska skulle kunna översättas till Fastighetsfond. I Digital Realtys fall investerar man i datacenter som används för tekniska lösningar inom allt från cloud services till sociala nätverk och finansiella system. Om jag förstår det hela rätt så innebär detta att man äger, köper, utvecklar, och driver dessa datacenter som används inom olika branscher. Några stora kunder man har är IBM, Facebook, AT & T, Morgan Stanley, Verizon, JP Morgan, och LinkedIn mfl. Mer än så tänker jag inte skriva om Digital Realty då jag inte kan så mycket mer just nu, får försöka göra en mer noggrann analys framöver.

Digital Realty Trust Preferred Series J

Tanken med detta inlägget är att lära sig lite om bolagets utgivna preferensaktie, som jag precis köpt in till portföljen.

Ett problem med amerikanska aktier generellt är att vi i Sverige har valutan emot oss. Om man investerar på sikt så tycker jag inte detta påverkar jättemycket egentligen eftersom jag inte kan påverka den eller förutspå hur den kommer gå över tid. Det är lika bra att bara köpa på sig som om det var en svensk aktie då jag anser att det blir exakt samma topp-och-dal-köp som om aktiekursen rör sig upp- och ner i vilken aktie som helst. På sikt blir det helt enkelt ett fint snitt.

När det kommer till preffar så är det desto viktigare, eftersom dessa kan lösas in vid en viss tidpunkt så har man inte alltid tiden på sin sida. Att vi har valutan emot oss begränsar även den potentiella avkastningen ännu mer. Men i denna preffen ser det ändå bra ut.

Digital Realty Trust Preferred Series J i korthet

Inlösningsdatum: 2022-09-13
Inlösningskurs: $25
Nuvarande kurs: $21.97
Utdelning (år): $1.3125
Utdelning: Kvartalsvis (1:a Jan, Apr, Jul, Okt)
Företräde för utdelning: Ja
Löptid: Oändlig

Man har alltså lite drygt 4 år kvar innan preffen kan lösas in och vi har en årsvis utdelning mot inlösningskurs på 5.25% som kommer kvartalsvis.

Tittar på den nuvarande kursen blir det intressant. Dagens kurs är nämligen på $21.97, vilket ger en rabatt på $3.03 mot inlösningskursen (eller 12.12%). Detta innebär att om vi köper preffen idag till $21.97 och behåller tills den löses in har vi gjort en avkastning på 13.8% exkl utdelningar. Sen tillkommer en utdelning på hela 5.97% mot dagens kurs. Dock ska man inte glömma att denna preferensaktien har en oändlig löptid. Den kan alltså som tidigast lösas in 13:e September 2022, men också aldrig. Någonstans i bakhuvudet vill jag ha det till att man i USA nästan uteslutande löser in sina preffar, men jag är osäker.

Preferensaktien eller vanliga aktien?

Tittar vi på den vanliga Digital Realty Trust-aktien så har den en gedigen historik och även en direktavkastning på 3.5%. Kanske rent av bättre att köpa den istället? Ja, kanske. Men en sak som jag gillar med preferensaktier är att de är relativt lätta att värdera. Det är lätt att räkna på. Det tar 5 minuter att läsa lite brett om vad den innebär och vi kan snabbt räkna ut vår avkastning idag och fram till eventuellt inlösningsdatum. Vi vet att vi handlar till en rabatt på 12.12%, vi vet att vi kommer få en avkastning på 13.8% om vi köper idag och behåller till inlösningsdatum, och vi vet att vi har en utdelning på $1.3125 varje år. Vad vet vi om den vanliga aktien? Inte speciellt mycket, även om vi kan kolla på historiken hur det sett ut tidigare. Är den högt eller lågt värderad? Kommer aktien vara 13% högre om 4 år?

Även om man kan argumentera för att den vanliga aktien är bättre, eller sämre, att äga så beror det helt och hållet på vad man har för incitament att äga den. Den bakomliggande risken är i princip samma för båda aktierna eftersom det är samma bolag som är garant för utdelningen. Sedan finns det andra skillnader såklart, så som att preffen har förtur vid utdelning, eller att preffen inte kan få ökad utdelning eller sticka iväg i kurs. Preffen är även hårt kopplad till räntan i USA, men preffen har lägre fallhöjd än aktien med tanke på att inlösningskursen redan är bestämd, men återigen behöver preffen kanske aldrig lösas in.

Jag har ingen aning om vilken som är bäst, men jag tycker helt klart preffen är intressant och likaså aktien. Tycker däremot det är skönt att snabbt och lätt kunna räkna på preffen och veta förutsättningarna, vilket är svårt i den vanliga stamaktien.

Har jag missat något? Kommentera gärna och upplys mig om eventuella felaktigheter eller synpunkter!

 

0 Comments

No Comment.