in Analyser, Bolag

Akelius Residential Pref

Reading Time: 2 minutes

Tittat lite närmare på ännu en pref, nämligen Akelius Residential Pref som är lite av en småspararfavorit. Akelius är inte börsnoterat utan enda sättet att få exponering mot detta bolag är just via preffen.

Akelius är ett fastighetsbolag som köper, förvaltar, och hyr ut fastigheter i storstäder runtom i världen. Att man fokuserar på eftertraktade områden i storstäder drar ner risken en del eftersom dessa bostäder sällan står tomma, och man kan även plocka ut en rätt bra hyra. Samtidigt sprider man sin verksamhet över nästan hela världen vilket drar ner risken ännu mer.

Finansiellt ser bolaget stabilt ut med en låg ränta på 42% vilket är fint i såna här räntehöjningstider. Man har en räntetäckningsgrad på 2.8 vilket innebär att man kan betala sina räntekostnader 2.8 gånger med nuvarande intjäning, som jag förstår det, och det känns stabilt för ett fastighetsbolag.

Akelius Residential Pref i korthet

Inlösningsdatum: Inget bestämt?
Inlösningskurs: 375 kr fram till maj 2019, därefter 345 kr och i maj 2024 blir den 330 kr.
Nuvarande kurs: 327
Utdelning (år): 20 kr
Utdelning: Kvartalsvis (8:e Feb, Maj, Aug, Nov)
Företräde för utdelning: Ja
Löptid: Oändlig

Kursen är rätt låg i förhållande till inlösningskurs som idag är 375 kr – vilket är en rabatt på ca 14.7%. Men i maj nästa år sjunker den till 345 kr (5.5% rabatt) för att sedan 2024 stanna på 330 kr (0.9% rabatt). Huruvida kursen kommer röra sig markant eller ej vid dessa skiftningar har jag inte koll på eftersom jag är ny kring preffar, men det känns onekligen så. Men sedan kan man fråga sig om det ens spelar någon roll om preffen är evig?

Man har gjort nyemissioner vid två tillfällen, exkl när preffen först lanserades, under åren vilket har lett till kursrörelser nedåt. Den första skedde 2014-09-12 och den andra 2015-04-24. Som man ser på grafen nedan har kursen gått ner markant vid dessa tillfällen. Om detta har varit de enda orsakerna har jag ingen aning om dock, men det verkar minst sagt vara känsligt med nyemissioner.

Sammanfattning

Bolaget ser stabilt ut med bra riskspridning, preffen har kommit ner i pris och är långt under dagens inlösningskurs – och även under den lägsta inlösningsnivån. Men många kallar denna preffen för en oändlighetspref som inte kommer lösas in. Så man borde kanske inte räkna med någon uppsida i den bemärkelsen. På sikt kommer inlösningspriset gå ner och det kommer förmodligen visa sig i kursen tänker jag. Men vi får se. Jag kommer plocka in den på sikt och hoppas få ett fint snitt.

Något jag missat som kan vara bra att veta kring Akelius Residential Pref?

0 Comments

No Comment.