in Månadsrapporter

Månadsrapport November 2018

Reading Time: 3 minutes

Min fru och jag kör helt och hållet gemensam ekonomi. Allt vi får i inkomst betalar av alla räkningar för oss båda, och sedan är tanken att vi lägger större delen av det som blir kvar i ett gemensamt sparande. Varje månad tar vi också varsin bit av kakan som spendera-pengar under kommande månaden, och det som blir kvar av detta sparar jag privat och frugan likaså på sitt håll. Eftersom frugan inte är intresserad av aktier och börsen så faller det på mig att bygga vår gemensamma utdelningsmaskin. Men innan jag kan börja med detta står en flytt för dörren och likt en hamster har vi bunkrat upp med pengar i kinderna för att vara redo för eventuella kostnader detta medför, därför får gemensamma sparandet vänta lite – men det hindrar inte mig från att smygstarta med mina privata pengar.

Denna månaden har jag således lagt om min strategi från spekulation i gaming-aktier (nåja, har några gaming-aktier kvar) och fokusera helt på stabilare innehav där utdelning, utdelningstillväxt, och historik är i fokus. Jag har helt sonika gått och blivit en utdelningsinvesterare. Det har blivit en hel del köp under månaden där jag försökt fördela köpen på flera dagar under de olika veckorna, men med nedgångarna den senaste tiden har det varit oerhört svårt att hålla i pengarna.

Portfölj

Fördelningen i bolag efter alla dessa köp ser just nu ut enligt nedan.

Den kommer ändras en hel del framöver, speciellt fördelningsmässigt mellan de bolag jag redan äger, men även nya bolag kommer tryckas in allt eftersom. Inför portföljbyggandet screenade jag för hand fram över 100 bolag att gå igenom. Det var ingen superscreening, utan jag antecknade ner bolag jag hörde om i poddar, läste om i bloggar, eller läst om på twitter. Sedan plockade jag ut ca 12 st att börja titta närmare på och där är jag nu.

Utdelning

Fick faktiskt resans första utdelning i november då jag hann inhandla en (1) hel Investor (INVE B) och det trillade in 4 kr på kontot. Men nu i november trillar det in någon mer och även någon i december. Men beloppen är så fruktansvärt små eftersom jag skyndar långsamt med att bygga upp portföljen och köper smått och ofta.

Försöker att inte lägga någon vikt alls vid när bolagen har utdelning då det inte har någonting med bolagets stabilitet eller styrka att göra. Men det har blivit en bra spridning trots allt, och nedan är prognosen för 2019 i antal utdelningar och under vilka månader. Säger kanske egentligen inte jättemycket eftersom en utdelning som kommer årsvis i maj är på betydligt högre belopp (förhoppningsvis) än vad en månadsutdelare kommer vara.

Utveckling

Börsen tog en del stryk under denna månaden och jag köpte i omgångar så lyckades hålla mig hyfsat bra till i förhållande till index, men sen köpte jag Boston Pizza Royalties Income Fund (BPF) och UPM-Kymmene (UPM), där respektive valde att falla ganska bra efter mitt köp. BPF tappade under ett par dagar, men UPM valde att rasa 5.15% redan dagen efter mitt köp. Eftersom det även är utländska aktier med högre courtage köpte jag lite större poster som jag inte har råd att utöka, så det blev lite dålig timing helt enkelt. Men på sikt spelar det ingen roll ändå, så det är bara att köra på.

Nästa månad

I december tänkte jag påbörja en långsiktig plan om att analysera 1 bolag per månad. Analyser är dock svårt, tar lång tid, och oftast sitter jag med mer frågor än vad jag hade innan jag började. Men man lär sig åtminstone om bolagen och man kanske lyckas reda ut de frågor man får genom att höra sig för efteråt. Jag har inte riktigt bestämt vilket bolag det blir, men det lutar åt UPM-Kymmene (UPM) som är ett finskt bolag inom skogsindustri.

Over and out!

0 Comments

No Comment.