in Analyser

Cinnober och Medicover

Reading Time: 3 minutes

Lyssnade på EFN börslunch igår där dessa bolag diskuterades och jag tycker båda låter intressanta för tillväxtportföljen. Kassan skriker lite just nu, och jag kommer enbart välja ett av bolagen och ha bevakning på det andra.

Cinnober

Bolaget har investerat mycket den senaste tiden vilket har dragit ner resultatet. Det största problemet verkar vara att man är dålig på att kommunicera när investeringarna kommer vända till vinst. Enligt Veronica Augustsson, som är VD, är man i framkant av teknologi och kommer kunna erbjuda state of the art-tjänster när detta väl är igång och rullar. Hon erkänner själv att man har kommunikationsproblem mot marknaden och detta tror jag är viktigt. Hon visar att de förstår problemet och att de, förhoppningsvis, åtgärdar det.

Q4 var en stor besvikelse för marknaden, och det är denna kommunikationsbrist som är en stor del av risken för aktien på kort sikt. Aktien är -32% sen Q4 vilket kan vara bra köpläge. Bolaget är fortsatt starkt med en ordentlig management som varit med från början och det känns som om det inte kommer krävas mycket för att vända kommunikationsbristen vilket kan få aktien att ta en trend åt andra hållet.

Slutsats

Cinnober verkar sjukt intressant, frågan är bara om man köper den fallande kniven eller om man plockar in bolaget vid en bra uppgångsmöjlighet. Det som oroar mig mest är att Veronica sålde 10% av sitt innehav efter Q3 pga att hon var väldigt investerad och har vanligt under lång tid – vilket är förståeligt. Men när Vice VD säljer 15% av sitt innehav innan Q4, och två styrelseledamöten mer eller mindre gör en exit då drar jag öronen åt mig lite. Vi lägger Cinnober på bevakning.

Nuvarande kurs: 59,60 SEK

 

Medicover

Bolaget sysslar i huvudsak med privat sjukvård i utlandet med största marknader i Tyskland, Polen, och Rumänien. Även Ukraina är en av de lite större marknaderna. Likt Cinnober har företaget en stark ledning som varit med sen start. Aktien har varit uppe kring 70 SEK och vänt ner till 60 SEK flertalet gånger och verkar vara väldigt volatil. EFN förstår inte riktigt varför aktien har gått så surt då de kan inte se något annat än positiva utsikter för bolaget.

Medicover är just nu helt skuldfria med en målsättning på ebitda-marginalen till 3.5 – vilket innebär att man kan ta lån för 2.5 miljarder SEK. Dessa pengar kan användas till förvärv för tillväxt. Målet för tillväxt är dock satt till 10% vilket är något man borde klara av organiskt och detta borde innebär att tillväxtmålen kommer vara lätta att nå framöver, samtidigt som man kan lägga pengar på förvärv men även utdelning.

Eftersom bolaget framförallt är verksamt i utlandet så slipper man den politiska risken i Sverige kring Repalu. Men risken flyttar snarare till mindre stabila ekonomier, även om just Rumänien har en stark ekonomi just nu trots inflationen i landet. Ukraina har inte bara problem med inflation utan ekonomi i helhet vilket kan vara en anledning till att aktien inte lyfter. Men samtidigt är Tyskland en av de större marknaderna som man dessutom ska satsa mer på under kommande år.

En annan anledning till en sval aktie kan vara detta:

STOCKHOLM (Direkt) Vård- och diagnostikbolaget Medicover påverkas av att den polska nationella hälsofonden NFZ implementerar sitt nya ersättningssystem. Implementeringen kommer att påverka bolagets kontrakt från och med 31 mars. Medicover kommer inte längre att tillhandahålla tjänster inom hjärtkirurgisk vård och några generella tjänster.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Den negativa effekten på ebitda-resultatet från de uppsagda kontrakten uppskattas till mellan 0,2-1,5 miljoner euro år 2018 och ingen påverkan 2019. Det slutliga utfallet inom intervallet beror på de ytterligare åtgärder som NFZ kommer att ta och som förväntas under mars.

Medicover Hospital kommer att använda den kapacitet som frigörs till att expandera utbudet av tjänster inom privatbetald vård, vilket kommer att kompensera dessa intäkter över tiden, är budskapet.

Kontrakten avseende kardiologi- och intensivvårdstjänster är fortfarande aktuella och är under övervägande för anbudsförfarande.

För 2017 utgjorde alla kontrakt med NFZ 1,5 procent av Medicovers omsättning och 3,1 procent av omsättningen för divisionen Healthcare Services. Kontrakten som avslutas per den 31 mars motsvarar 8,8 miljoner euro, medan kontrakten för kardiologi och intensivvård som fortfarande är aktuella motsvarar 3,9 miljoner euro.

”Lönsamheten på kontrakten för kardiologi och intensivvård bidrar positivt till marginalen för divisionen”, uppger Medicover

Slutsats

Man har bra tillväxt, starka inkomster, och att företaget helt är skuldfritt öppnar upp för alla typer av möjligheter från förvärv till utdelningar. Att man väljer att satsa på ett lite stabilare Tyskland är också en fjäder i hatten. För mig låter detta som ett perfekt bolag att ha i tillväxtportföljen – speciellt med tanke på att jag inte har några bolag inom vård. Vi köper in denna i tillväxtportföljen och följer bolaget med spänning.

Nuvarande kurs: 61,60 SEK

0 Comments

No Comment.