in Strategi

Kastar om i portföljen

Reading Time: 2 minutes

De nya investeringskriterierna har provkörts i den nuvarande portföljen där jag mer eller mindre köpt samtliga aktier på rekar eller vad andra verkar tycka är bra – vilket är livsfarligt. Grönt är godkänt, gult är irrelevant, blått är osäkerhet kring applicerat mått, och rött är underkänt. Valde att hoppa över ägarbilden för det kändes som om flera bolag här skulle hamna på massor av rött oavsett ägarbild. Resultatet ses nedan.

Untitled-3

Resultatet blev mer eller mindre att jag ska sälja av alla bolag jag har. Castellum och Orkla är dock två kandidater som nästan fick en fullträff. Båda bolagen saknade endast 1 år av de respektive bristande kriterierna och fick därför en gul markering istället för röd. Orkla är dessutom det bolag jag gjorde min egen analys på och bestämde mig sedan för att köpa så det kändes rätt skönt att företaget ser ganska stabilt ut. Dessa två blir alltså kvar i portföljen tillsammans med Investor där substansvärdet (ej med i tabellen) ser bra ut.

Provide IT och Nobina såldes av ganska omgående för de hade absolut sämst resultat och Provide IT har jag gått i försäjningstankar sen dagen jag köpte den då det känns mer som ett tillväxt-case än ett stabilt utdelar-case. Men de resterande bolagen ligger kvar för tillfället. SkiStar och Skanska är två bolag som jag endast köpt på kortare sikt där jag hoppas att jag tog in aktien på låga nivåer som kan generera en snabb uppgång om någon rapport eller två.

SEB och Swedbank nådde mer eller mindre kriterierna också och föll på intjäningstillväxt, men det måttet var det ingen bank som nådde. Kanske fungerar det måttet inte så bra i banksektorn? Slängde ett närmare öga på de lite större bankerna och kände att Handelsbanken hade bättre nyckeltal än både SEB och Swedbank på de flesta punkter. Tänkte eventuellt byta ut Swedbank mot Handelsbanken som resultat. Sampo är ett försäkringsbolag som jag inte riktigt vet hur jag värderar. Även där köpte jag bolaget på rek från andra samt dess utdelning. Vi får se hur jag gör med detta innehavet.

Totalt sett så blir det lite avvakta på några bolag över rapport för att sedan sälja och satsa på stabilare innehav, men i det stora hela ska portföljen tömmas och göras om. Vi får se när jag tar mig tid till detta dock, kanske blir efter rapportsäsongen nu i april.

 

1 Comments
Okej, strategin för året har ändrats…igen. – Code and Crayons april 9, 2018
| |

[…] dylikt byggde jag till slut upp investeringskriterier för min utdelningsportfölj. När jag sedan gick igenom mina nuvarande innehav var det självklart 2 av 13 som förhöll sig till dessa […]