in Strategi

Okej, strategin för året har ändrats…igen.

Reading Time: 3 minutes

För ett tag sedan bestämde jag mig för att förhålla mig till en utdelningsportfölj, en tillväxtportfölj, och en gamingportfölj. Eftersom jag anser att det bästa, och snabbaste, sättet för mig att komma igång är att slänga mig in i med huvudet före så köpte jag aktier ganska omgående och gjorde inga större analyser. Detta tvingade mig sedan att göra mer noggrann påläsning och efter jag kommit in i aktiesfären igen med bloggar och dylikt byggde jag till slut upp investeringskriterier för min utdelningsportfölj. När jag sedan gick igenom mina nuvarande innehav var det självklart 2 av 13 som förhöll sig till dessa kriterier.

Tillväxtportföljen har inga kriterier utan handlas helt på vad marknaden och konsensus säger är tillväxtbolag med bra utsikter. Ännu en gång kände jag att jag inte kan något om dessa bolagen egentligen. Och utan en egen analys blir det svårt att förhålla sig till varför man köpt ett bolag. Många bloggare och investerare pratar om att man måste hitta sin edge över marknaden för att ha bra chanser till att slå index.

I ärlighetens namn finns det inga aktier som gått så bra som de aktier jag lagt i gaming. Min absolut sämsta aktie har förvisso också varit inom gaming men prestationen har varit överlägsen mina andra aktier totalt sett. Ändå ska jag envisas med att köpa andra bolag. Även när mina gaming-aktier går ner ser jag detta med en helt annan övertygelse än andra aktier. I både utdelnings- och tillväxtportföljen blir jag direkt nervös och behöver kolla vad jag skrivit om bolaget vid en nedgång för att inte paniksälja. I gaming har jag en helt annan syn och jag vet vad bolaget är och vad de gör för spel eftersom jag har spelat deras spel och ”kan” branschen på ett helt annat sätt. Gaming är helt enkelt min edge att slå index.

Problemet är att jag jagar avkastning alldeles för hektiskt och jag behöver ta ett par steg tillbaka. När jag i helgen läste igenom gamingaktier blev jag enormt sugen på att lägga mer krut i min gamingportfölj. Efter att ha gått igenom mina finanser så har jag inga pengar att lägga. Därför jag har beslutat att rensa upp utdelningsportföljen på de bolag som inte uppfyller kraven, samt sälja det mesta i tillväxtportföljen.

Min nya strategi är att köra utdelningsportfölj med höga avkastningskrav och krav på stabilitet, med en kicker vid sidan om för gaming-sektorn. Tre portföljer blir alltså två.

Utdelningsportfölj

Beijer Alma A – såld
Bilia A – såld
Castellum – Order ute för ökning
Investor B – Utvärdera
Orkla – Ökade position
Sampo Oyj A – Utvärdera
SEB A – Utvärdera
Skanska B – såld
SkiStar B – behåll över rapport
Swedbank A – såld
Volvo B – såld

Tillväxtportfölj

Catena Media – behåll
Evolution Gaming Group – behåll
Infineon Technologies AG – såld
Fast. Balder B – såld
Fortnox – såld
LeoVegas – Behåll
LVMH – såld
Medicover B – såld
NVIDIA Corp – behåll

Kommentar: Har mycket exponering mot gambling nu som har vänt väldigt mycket neråt. Tror fortfarande på stark tillväxt i samtliga bolag och det tar emot att sälja på dessa nivåer så de får ligga kvar. Nvidia behåller jag eftersom jag tror på stark tillväxt där pga mining inom cryptocurrencies.

Gamingportfölj

Activision Blizzard Inc
Funcom
G5 Entertainment – Nyköp
Modern Times Group B
Paradox Interactive
Starbreeze B – ökat
Take-Two Interactive Software Inc

Kommentar: Köpte G5 Entertainment baserat på denna analys och intervjun med CEO. Drog även ner Pirates & Pearls och spelade igenom de första 10 banorna. Spelet var bra, välpolerat, oerhört snyggt, hade bra flyt, och rolig gameplay. Sen att det var match-3 är inte lika intressant för min del. Det känns som om den marknaden är tuff med Candy Crush osv. Men däremot blev jag oerhört fascinerad av deras generella målgrupp, dvs kvinnor 35+, och det är en nisch jag inte hört mycket om tidigare. Den verkar dessutom vara oerhört lönsam. Med en conversion rate på över 3% är det bara att gratulera och investera. Man har gjort oerhört bra uppköp kring The Secret Society, kan man även kanske köpa loss The Hidden City tror jag att man ligger fruktansvärt bra positionerad. Mobilspel är inte min starka sida, men det går alltid bredda sig. Vi kommer börja lägga till mer G5 i portföljen.

Starbreeze ökade jag också i då jag tycker det är oerhört lågt på dessa nivåer. Starbreeze är ett bolag som inte har de finanser eller stabilitet man en gång hade, men jag vet att Starbreeze gör bra spel. Även om jag tidigare tagit stoppen en gång, för att handla in mig ännu lägre, så tror jag på bolaget på sikt. Ska göra en överskådlig analys om bolaget när jag finner mer tid.

0 Comments

No Comment.