in Rapporter

Rapportsäsong

Reading Time: 3 minutes

Lite sent ute, men rapportsäsongen är i full rullning. Har varit väldigt turbulent, men jag fortsätter med min strategi.

Udelningsportfölj

Har sålt och köpt, både före- och efter rapporterna. De bolag som är kvar idag är Orkla, Castellum, Investor, och en pytteliten inför-rapport-post i SkiStar.

Orkla

Hade inte någon superhäftig rapport direkt, man missade estimaten och skyller på lite konstiga saker, enligt börspodden. Samtidigt drog Jutun neråt i vanlig ordning. Själv går jag i förhoppningarna att Jotun kommer säljas av. Men i övrigt har inte direkt nyckeltalen förändrats för Orkla och bolaget är fortfarande stabilt. I det kortsiktiga loppet kanske det är lite stök. Börspodden nämnde att Orkla skyllt på att det kalla vädret har gjort att ingredienser för glasstillverkning inte har gått bra, vilket de anser är konstigt i Q1 för det är väl knappast där man äter mycket glass? Vet inte hur glasstillverkningen ser ut, men normalt kanske man säljer ingredienser i Q1 som används för tillverkning i Q2 och försäljning i Q2 och Q3, i så fall kanske det inte är helt orimligt.

Rapporten drog ner med 8% eller något sådant, samtidigt var det utdelning som drog ner ytterligare en bit. Ökade på mitt innehav och fortsätter att lita på mina nyckeltal och Orkla’s stabila historik. Vi får se hur det går!

SEB

Bankerna rapporterade in generellt väldigt dåligt vilket gjorde mig nervös inför SEB’s rapport. Även om jag ser långsiktigt på denna investeringen är det dumt att bara sitta och ta emot en nedgång. Dessvärre hann jag aldrig sälja innan rapporten kom, och sålde när aktien var ner 2.8%. Den fortsatte dock ner och stängde på nästan -5%. Har ännu inte köpt tillbaka utan håller mig lite utanför banksektorn tills vidare. Behöver ta mig en genomgång över vilken bank jag vill äga eftersom jag redan äger Investor som har SEB.

Castellum

Rapporterade in något bättre än estimaten men aktien stod relativt still. Valde att öka på något och ligger kvar i bolaget som verkar gå riktigt bra och ser stabilt ut historiskt.

Sampo Oyj

Jag har för svårt för att räkna på detta bolaget och förstår jag inte varför jag äger den så ska jag inte äga den. Sålde av innan deras rapport och har inte kollat hur den gått sen dess.

Bettingportfölj

Bettingbolagen har rapporterat in och det var väldigt bra rapporter. Trots detta vände LeoVegas och Catena Media neråt. Det blev som så att jag köpte på mig mer i båda bolagen. Evolution Gaming däremot flög upp med över 20% på rapporten och har sen dess dalat neråt igen och normaliserat sig en aning. Först tänkte jag lämna bettingaktierna och fokusera på Gaming, men de har enorm tillväxt och är en het bransch så vi ligger kvar med de innehav vi har och utökar inte. Inte än i alla fall. Framförallt är det för spännade inför fotbolls-VM 🙂

Gamingportfölj

Här har flera bolag kvar att rapportera. Men innehaven är nu G5 Entertainment, Starbreeze, Activision Blizzard, Funcom, MTG, Paradox Interactive, och Take-Two Interactive. Kvar att rapportera är Funcom och Starbreeze.

Har inte tittat så mycket på rapporterna här, jag köper bolagen för att jag tycker de är bra bolag som gör bra spel. Funcom är det senaste tillägget där jag har ökat något. Bolaget bygger upp en liknande pipeline och strategi som Starbreeze med publishing, men även uthyrning av sina IP’s vilket är riktigt kul att se. Det är en bra modell som jag tror kommer kunna vända bolaget. Starbreeze har gått som tåget senaste tiden och jag har tagit hem vinst i omgångar här. Förväntar mig att den dyker neråt snart igen så jag kan köpa på mig ännu mer.

Idag letar jag efter tillfällen att öka i Starbreeze, MTG, Funcom, och Paradox. Det känns som om Paradox borde komma med lite nya titlar framöver. Hoppas framförallt på ett Europa Universalis V och Crusader Kings 3, vilket också känns helt rimligt då spelen är upp mot 6 år gamla och kör på en väldigt gammal motor.

Status

Vi väntar på några rapporter fortfarande, men i övrigt så går sparandet ganska bra. Min utdelningsportfölj är -3,86% i år förvisso, men jag vet att jag har handlat in mig ganska dyrt. Portföljen är dessutom väldigt långsiktig och saknar idag diversifiering eftersom jag inte hittat bolagen jag vill ha ännu. Så det är ganska väntat att den är ner, och det är så klart Orkla som är den stora boven här. Både Investor och Castellum ligger positivt men inte lika mycket som Orkla ligger i det röda.

Bettingportföljen har gått från att ligga -5% till att ligga +7,32% i år. Köpte in mig strax innan alla bettingbolag vände ner ordentligt. Konsensus bland diverse bloggar och twittrare var att nedgången inte riktigt var så motiverad. Jag valde därför att öka i samtliga och dessa har sen dess vänt uppåt mycket starkare än vad de gick neråt. Men framförallt är det tidigare tillväxtcase i portföljen som står för den stora uppgången innan de såldes av för att göra plats åt en ren och skär bettingportfölj. Fortnox, LVMH, Infineon Technologies, Balder, Medicover, NVIDIA har fått lämna där majoriteten av dessa låg i blått, för att sedan dras ner av bettingaktierna.

Gamingportföljen är min store stjärna. Den har gått enormt starkt på slutet och ligger just nu på ATH och +23,57% i år, med en fin +29,94% uppgång sedan start. Hoppas det står i sig :)!

0 Comments

No Comment.