in Analyser

Remedy Entertainment

Reading Time: 3 minutes

Tittar lite på Remedy Entertainment som nästa bolag att plocka in i gamingportföljen. Har funderat på detta bolag ett tag, redan i Januari, men jag visste inte att de var börsnoterade då och missade helt att plocka in dem. Det var först förra veckan som jag insåg att de finns listade på finska börsen och tillgänglig via Avanza och Nordnet. Tyvärr hann de nämna att de ska avtäcka sitt nya spel på E3 i år så aktien stack iväg ganska bra.

Även om nu aktien redan stuckit lite så tittar jag närmare på bolaget och har börjat med att snegla på siffror finansiellt.

Crunching numbers

Ett lite större problem för mig är att Remedy Entertainment inte har funnits på börsen särskilt länge utan hoppade på så sent som 29:e maj 2017. Historiken är därför nästan obefintlig. Men lite googling säger att 2016 till 2017 var en ökning med 20% i intäkter. Man har också kommunicerat att man tänker öka takten på sina släpp av spel. Quantum Break och Alan Wake tog båda 5 år vardera att släppa. Detta vill man alltså råda bot på.

I dagsläget har man samarbete med Smilegate (likt Starbreeze) där man ska ta uppföljaren till CrossFire till marknaden. Man jobbar också på ett spel som går under arbetsnamnet P7 (som är den titel som avtäcks på E3, förmodligen). Samtidigt bygger man, tillsammans med NVIDIA, ett API för Raytracing vilket är sjukt intressant i sig självt, men jag får undersöka det projektet lite närmare för att se vad det handlar om mer exakt. Man har också kommunicerat att man tänker börja utveckla till konsoler igen för första gången på 15 år. Man byggde även en ny motor, vid namn Northlight, för Quantum Break som man planerar att återanvända för framtida spel. Med andra ord händer det mycket i bolaget just nu.

Hur ser det då ut rent finansiellt?

Bolaget har ingen direktavkastning, och aldrig haft, men bolaget har inte heller varit börsnoterat så länge. Inte ens ett år. Och tittar vi på den finansiella styrkan i bolaget finns det möjlighet till lite allt möjligt.

Storlek: ca 887 MSEK
Bruttomarginal: 90,7%
Rörelsemarginal: 11,7%
Soliditet: 81,9%
Kassa: 84,8%
P/E: 57,9
P/B-tang: 3,9

Man står väldigt bra på sina egna ben, men samtidigt är inte bolaget jättestort. Man är endast en fjärdedel så stor som Starbreeze, Stillfront, G5 Entertainment, och ungefär hälften så stor som Funcom.

Pros

 • Oerhört bra finansiell stabilitet
 • Den tunga kassan kan användas för utdelning, köpa upp en studio, eller rent av starta finansieringen av nästa spel?
 • Starka varumärken
 • Erfarenhet med stora spel, dessutom på flera platformar
 • Ska slå sig in på konsolmarknaden igen
 • Starka samarbeten
 • Växande intäkter på 20% under 2016
 • Mål att korta ner utvecklingstiden för sina spel, vilket är fullt möjligt med tanke på att man redan utvecklat ”klart” Northlight-motorn
 • Redan 2 stora titlar på gång, där den ena är uppföljaren till CrossFire som är ett av världens mest spelade spel
 • Optimistisk ägarbild

Cons

 • Litet bolag
 • Handlas i Euro och kronan är smärtsamt klen
 • Har precis rusat 18% på E3 hype
 • Risk kring E3
  • Hur långt i processen är spelet de ska visa upp? Kommer vi se gameplay, cinematics, eller bilder? Beroende på mediaform kan denna göra aktien skakig på kortare sikt och man kanske låser upp sig i x antal år beroende på när spelet kommer.
  • Vad är det för spel? Alan Wake? Nytt IP?
 • Kort historik då bolaget är nynoterat
 • Relativt dyrt, med en P/B-tang på 3.9, dock har Funcom och G5 Entertainment 48.3 respektive 42.7 så kanske rent av billigt?!
 • 44 ägare på Avanza, väldigt låg omsättning på aktien (125 500 euro)

Allt som allt blir det väldigt svårt att avgöra ifall jag borde kliva in eller ej. Att de vill korta ner utvecklingstiden är riktigt bra, och med tanke på att man har byggt en motor som Northlight tror jag det är fullt möjligt. Dock vill jag minnas att Quantum Break, som gjordes i Northlight, var ganska dåligt optimerat.

Sedan tycker jag det hänger lite väl mycket på E3 och det är alltid stor risk. Det kan dock vara väldigt lukrativt också. Visar de upp ett Alan Wake 2 med in game gameplay tror jag att aktien kommer sticka iväg ännu mer. Om de däremot visar en cinematic trailer på ett nytt IP som kommer någon gång 2020 kan det bli ett svalt mottagande som trycker ner aktien igen. Sedan ställer jag mig frågande till hur dyr aktien egentligen är. Med en P/B-tang på 3.9 som är bland det absolut lägsta i hela branschen.

Ägarbilden ser optimistisk ut då VD:n Markus Mäki äger 28,6% av bolaget och Järvi Sami Antero, som är författaren till Max Payne (och modellen för huvudkarktären) och Alan Wake äger 5,1%. Det ser ut som om top 20 ägare är alla inom bolaget, men det är svåranalyserat då allt jag kan hitta om dessa olika personer är på finska.

Jag kommer göra som så att jag köper in successivt under månaden som är kvar innan E3. Försöker plocka dippar och sedan avgör om jag ska göra ett större inköp när E3 har varit. Men en bevakningsposse inför E3 får det nog allt bli.

3 Comments
Måndagsrapport – Maj 2018 – Code and Crayons juni 2, 2018
| |

[…] Remedy Entertainment är ett nytt innehav i portföljen där jag köpt en mindre post för bevakning. Väntar på att den ska tappa lite så jag kan köpa in mer, men det börjar bli tight då jag helst hade velat köpa inför E3 som är nu i början av juni. Läs mer om min take på bolaget här. […]

BackinBlack maj 14, 2018
| |

Finns en analys på Inderes.fi Potentiell raket detta https://www.inderes.fi/yhtiot/remedy